Vinkkejä tietoiseen syömiseen


Viimeisinä vuosina on herätty uudella tavalla metsän ja muun luonnon terveyttä kohentavaan ja ylläpitävään vaikutukseen. Ilahduttavan hyvin sienet, marjat, villiyrtit ja kaikki se hyvä, mitä luonto tarjoaa ravinnoksi, nähdään merkityksellisenä. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että ruoka nähdään muunakin kuin ravintoaineina, joita "tankataan". Terveys ei välttämättä synny pelkästään siitä, paljonko ateriasta saa ravintoaineita ja energiaa, eikä sairauksilta välttämättä vältytä, vaikka pysytään lisäaineiden suhteen sallituissa rajoissa. Ravinto syntyy myös syömisen tilanteesta, seurasta, mielialasta, raaka-aineiden tuoreudesta, maittavuudesta, tuoksusta ja kauniista ulkonäöstä.

Lapset kannattaa opettaa jo pienestä kiinnostumaan siitä, mitä on lautasella, mitä ruoka sisältää ja mistä se on peräisin. Samalla tulemme tietoisemmiksi valintojen vaikutuksesta ja opimme arvostamaan ruokaa. Ja tietenkin perheissä kannattaa rohkaistua tutustumaan erilaisiin makuihin ja raaka-aineisiin. Ensimmäisellä kerralla uusi ruoka ei ehkä miellytä, onhan tutkittu, että uuteen makuun tottuminen vie jotakuinkin 11 kertaa. Omalla myönteisellä ja uteliaalla asenteella voi vaikuttaa jo nuoresta pitäen terveen ruokasuhteen syntymiseen. 


Vinkkejä tietoiseen syömiseen:

Älä liitä syömiseen muita aktiviteetteja

Liian usein nappaamme jotakin kiireessä, mussutamme television ääressä tai teemme syödessämme töitä. Ruokailuhetkeen tulisi keskittyä ajatuksen kanssa ja ottaa se ansaittuna rauhoittumisen hetkenä. Niin kiire ja stressi ei saisi olla, ettei ehdi pitää ruokataukoa. Tiedämmehän, että stressi altistaa sairastumiselle etenkin, jos se jatkuu pitkään. Siis rentoudu ruoan äärellä, nauti ateriasta ja kokeile uusia juttuja.
 
Maistele, haistele, tunnustele, katsele

Nauti ruuasta kaikilla aisteilla. Jokaisen aterian ei tarvitse olla omaa lempiruokaa tai superterveellistä. Heittäydy villiksi ja kokeile uusia juttuja. Maailma on täynnä erilaisia ruokakulttuureja, ravintoloita ja makuyhdistelmiä. Milloin viimeksi maistelit aidosti, mitä eri makuja lautasella on? Aistien matka, makukoulu ei ole pelkästään lasten juttu vaan aikuistenkin on syytä välillä palauttaa innostus raaka-aineiden äärellä.

Syö hitaammin

Arvosta ruokaa
Usein otamme yltäkylläisyyden itsestään selvyytenä ja hotkaisemme ruoan ajatellen sen polttoaineena. Kehomme voi kestää kauankin terveenä tällä menolla, mutta ennen pitkää jokin kehon osa oirehtii: verenpaine voi nousta, liikakiloja kertyä tai jopa syöpä yllättää. Arvostakaamme siis ruokaa terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Arvostakaamme raaka-aineiden kasvattajia, ruoan valmistajia ja ruokaseuraa. Kiitollisuutta hehkutetaan paljon, mutta ruoan arvostaminen saa meidät tietoiseksi syömisestä ja kaikesta sen taustalla.

Tunne kehosi viestit

Opettele pysymään rytmissä ja rutiinissa, sillä sitä kehosi kaipaa. Liian pitkät ateriavälit ovat haitallisia. Jokaisen keho on kuitenkin yksilöllinen ja meidän tulisikin tuntea kehomme lähettämät viestit paremmin. Onko suklaapatukan kaipuu todella verensokerin heilahtelua vai palkitsemista? Syömmenkö marjoja silloin, kun keho niitä pyytää vai tyydymmekö mansikkajäätelöön? Tasapaino on kaiken avain.

Osta ja nosta esille sitä, minkä haluat syödä

Usein hankimme vierasvaraa kaappeihin, joka kuitenkin tulee syödyksi ennen ensimmäistäkään vierasta. Kaupasta tulee napattua lohturuokaa tottumuksesta, vaikka ilmankin pärjäisi. Enemmän kannattaa panostaa vihanneshyllyn kuin herkkupiilon täyttämiseen. On tosi, että ihmiset syövät enemmän silloin, kun ruoka-astiat on nostettu pöytään tarjolle ja siitä voi santsata istuen.  Myös pöydällä odottelevat suolapähkinät tai kippoon kumottu irtokarkkisaalis saa syömään huomaamatta. Harkitsemme tarkemmin, jos ruoka on otettava liedeltä tai kaapista asti. Annos kannattaa vaivautua kokoamaan lautaselle sen sijaan, että napsii huomaamatta seisaaltaan samalla kun laittaa ruokaa tai puuhaa muuta. Ennen ruoan niukkuus ja puute oli tutumpaa ja aterialle hiljentyminen ja arvostus oli tavallisempaa. Hyvän aterian äärelle kannattaa hiljentyä tänäänkin.




Kommentit

Suositut tekstit