Miten lopettaa jatkuva napostelu? + golden milk lievittämään makeannälkää

Jatkuva napostelu jää helposti päälle, varsinkin lomalla. Kun ei ole pakko noudattaa arkirytmiä, ruokailutkin voivat keskittyä välipaloihin ja jääkaapilla tulee käytyä vähän väliä. Napostelu alkaa kuitenkin usein näkymään vyötäröllä nopeastikin. Seuraavassa muutama vinkki, joista napostelu voi johtua.

Et juo riittävästi
Joskus syömme janontunteeseen. Juo pari lasia vettä, odota hetki ja tunnustele, mitä kehosi todella tarvitsee.

Syöt liikaa puhdistettuja viljoja ja nopeita hiilihydraatteja eli tyhjää energiaa
Tavallinen pasta, vehnäleipä ja valkoinen riisi eivät täytä vatsaa yhtä nopeasti kuin kuitupitoisempi. Syöt siis enemmän, mutta nälkä yllättää nopeasti uudelleen. Samalla kun saadaan paljon energiaa, suojaravintoaineita ei ole nimeksikään. Panosta kuitupitoisiin tuotteisiin!

Ruokit tunteitasi ruualla
Emmeköhän ole kaikki tehneet sitä! Huono päivä, krapulainen aamu tai stressaantunut mieli tuntuu saavan helpotusta lohturuoasta. Kenenkään olo ei kuitenkaan parane lisäkilojen ja huonon ravitsemuksen pitkittyessä. Opettele antamaan itsellesi nautonnon hetkiä säännöllisesti, jotta karkkipäivänä ei lähde mopo käsistä. Makeanhimo tai suolaisen mässyn houkutus ei kuitenkaan häviä hetkessä vaan joudut kokemaan hieman tuskaa. Ennen kuin sorrut avaamaan karkkipussin, lähde ulos kävelylle, väritä hetki värityskirjaa tai maalaa taulu, tanssi lempimusiikkisi tahdissa tai halaile kumppaniasi. Kissan silittelykin käy lohdukkeeksi. Yritä siis saada luontaiset endorfiinit liikkeelle muilla tavoilla, jotta oppisit pois ruoan ja mielihyvän koukusta.

Saat liian vähän proteiineja
Onhan lautasmallisi kunnossa? Syötkö riittävästi myös proteiineja, jotta aktiivisen elämän vauhdissa lihaksesi pysyvät tallessa ja jopa kasvavat. Valitse hyvälaatuista proteiinia, vähärasvaisia ja marinoimattomia versioita. Liian rasvaiset ja sokeria sisältävät marinadit, maustekastikkeet ja ketsupit saavat sokeritoleranssin vain kasvamaan.

Saat liian vähän suojaravintoaineita
Keho voi saada sinut himoitsemaan lisää ruokaa, koska se ei ole saanut ravintorikasta ja "elävää" ruokaa. Muista täyttää lautasestasi puolet kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja syö ainakin osa tuoreena. Silloin kehosi saa tarpeeksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita.

Hoidat väsymystäsi herkuilla
Univaje saa ihmiset syömään noin 300 kilokaloria enemmän vuorokaudessa. Huonosti nukutun yön jälkeen heräämme himoiten kahvia ja pullaa. Se ei ole kuitenkaan paras keino väsymykseen. Raitis ilma heti aamulla piristää ja vitamiinipommi herättää paremmin. Eli valitse hieman kirpakka smoothie tai proteiinipitoinen rahka-aamiainen marjoilla ja chiansiemenillä (kuituja, kuituja), jotta saat virtaa päivään. Illalla saatamme sortua samaan: keho kielii väsymyksestä, mutta emme suostu ajoissa petiin, vaan nappaamme sipsipussin ja avaamme telkun. Riittävä yöuni pitää stressihormonit tasaisena ja aivot virkeinä.

Et syö tarpeeksi
Joskus, etenkin naiset, ovat ruoka-aikaan todella tietoisia siitä, miten pitäisi tarkkailla linjoja ja syödä vain vähän. Liian usein se kuitenkin johtaa nakertavaan nälkään hyvin pian syönnin jälkeen. Iltapäivä kuluu napostellessa kaikkea pientä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, maitokahvia ja jopa suklaata. Naposteluista kertyy helposti paljon energiaa, mutta koska mahamme ei ole koskaan täysi, jaksamme jatkaa syömistä. Suolisto tarvitsee lepohetkensä, jotta se toimii oikein. Eli viisi ateriaa päivässä ja kunnon yöpaasto.

Napostelun himoa voi auttaa mausteinen juoma. Golden milk eli kurkumalatte on ollut suosittu juoma viime vuosina sen monien terveysvaikutusten vuoksi. Valitse kurkumajauhe luomuna, jotta saat kaiken hyödyn irti. Luomumausteita ei säteilytetä, kuten tavanomaisia. Kurkuma ja inkivääri poistavat tulehduksia ja tehostavat immuunipuolustusta. Kaneli lievittää makeanhimoa. Muista pitää makeutus kohtuullisena, jotta makea maku ei lisää herkkuhimoa. Juomassa on jonkin verran rasvaa, mikä toisaalta voi myös lievittää pikkunälkää.

Golden milk/kurkumalatte
kahdelle

2 dl kookosmaitoa
2 dl mantelimaitoa
2,5 tl kurkumajauhetta (luomu)
2 tl inkiväärijauhetta (luomu)
ripaus mustapippuria
1 tl kanelia
hieman vaahterasiirappia

Lämmitä maito ja mausteet, mutta älä kiehauta, etteivät vaikuttavat aineet tuhoudu kuumennuksessa. Voit halutessasi vaahdottaa maidon. Mausteilla on hyviä tervesvaikutuksia ja tarvitset vähemmän sokeria. 



Herkuttele paremmilla herkuilla. Tee ruokailuhetkestä kaunis ja miellyttävä, kiireetön hetki. Helli kehoasi, älä rankaise sitä. Jos syöt suklaalevyn kerralla, älä anna koko päivän mennä pieleen sen yhden virheen vuoksi. Ole itsellesi armollinen, mutta opettele ajattelemaan uudella tavalla. Ymmärrä kehosi arvo ja kohtele sitä kunnioittaen tarjoamalla hyvää ruokaa ja liikettä.

Kehitä itsellesi uusia tapoja. Aluksi ne täytyy pakottaa, mutta lopuksi illalla nautittu jogurttiannos marjoilla ja sokerittomalla myslillä on juuri se, mitä himoitset. Tiettyä tapaa täytyy toistaa useita kertoja ja hokea mielessään uusia totuuksia, jotta ne tarttuvat. Olin itsekin ennen suklaakoukussa ja kerroin sen itselleni ja kaikille. " No tämä nyt vain on minun paheeni!" Mutta pääsin siitä yli ja opettelin himoitsemaan terveellisempiä herkkuja: hedelmiä, marjoja ja vegaanista jogurttiannosta. Nautin edelleen hyvästä suklaasta, mutta ei se aiheuta kriisiä, jos sitä ei olekaan kaapissa. Syön tietoisemmin. Huomioin ihanat värit, mahtavat maut ja muodot, jotka luonto voi meille tuottaa. Tee ruoka-annoksesta kaunis ja nauti, miten se antaa soluillesi, suolistollesi ja aivoillesi ravintoa, jota ne kaipaavat. 

Kommentit

Suositut tekstit