Be My Valentine!


Ystävänpäivä on täällä ja siinäpä hyvä syy nautiskella pala kakkua ja ehkäpä lasi kuohuvaa. Kaikkein parasta on helliä ystävää ja omaa sydäntä terveellisellä ja täyteläisellä raakakakulla. Raakakakku syntyy yllättävän nopeasti, kun muistaa ensin laittaa pähkinät ja taatelit pariksi tunniksi likoamaan. Yllä olevassa kuvassa on balilainen raakasuklaakakku. Resepti löytyy Maria Lönnqvistin kirjasta Raakaleipurin parhaat kakut (Nemo 2014). 

Balilainen raakasuklaakakku

3 dl saksanpähkinöitä
2 dl taateleita
ripaus ruususuolaa

Täyte:
3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 dl kaakaovoita sulatettuna (vesihauteessa)
1,5 dl vettä
1 dl kookossokeria
1 dl raakakaakaojauhetta

Hienonna ensin kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa ja painele irtopohjavuoan pohjalle.
Laita pohja hetkeksi kylmään. Surauta sillä välin esivalmistellut raaka-aineet tehosekoittimessa, kunnes massa on täysin hienoa ja tasaista. Viimeiseksi kannattaa lisätä kaakaojauhe. Levitä täyte vuokaan ja laita pakastimeen noin 20 minuutin ajaksi. Koristele ja tarjoile.



Mansikat sopivat hyvin ystävänpäivään, sillä etenkin Ranskassa ne nähdään lemmenruokana. Mansikoita ja shamppanjaa, niin klassista. Suomessa tähän aikaan vuodesta on yksinkertaisinta tehdä pakastemansikoista raakakakku(kuva alla). Mansikoissa on runsaasti C-vitamiinia ja valtavasti terveydelle edullisia flavonoideja. Mansikat ehkäisevät tulehduksia ja syöpiä sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Myös ihon kuntoon ne vaikuttavat suotuisasti ja mansikkaa voi käyttää hampaiden luonnolliseen valkaisuun. Mansikan viljelyssä käytetään kuitenkin paljon kemiallisia torjunta-aineita, joten luomua kannattaa suosia, jos sitä on saatavilla.

Mansikkaraakakakku
Perusohjeena on, että pohjaan voi käyttää noin puolet taateleita, aprikooseja tai luumuja ja puolet pähkinöitä. 
Täytteeseen sujahtaa esimerkiksi

100 g pähkinöitä esim. hasselpähkinää tai manteleita
(hätäinen voi käyttää valmista mantelijauhetta tms.)
2,5 dl mansikoita
1/4 dl tai maun mukaan kookossiirappia tai vaahterasiirappia
1 sitruunan mehu
1/2 dl kookosöljyä

Koristeluun voi vaahdottaa esimerkiksi kookoskermaa. 
Herkullista ystävänpäivää!





Kommentit

Suositut tekstit